سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
سهمخواهی، هر روز آشکارتر از قبل!
وزرای کابینه دوم روحانی باید به دنبال گفتمان اصلاحطلبی باشند
«جلال میرزایی» از نمایندگان اصلاحطلب مجلس و عضو شورای مرکزی فراکسیون امید، به تازگی در یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا و در اشاره به چینش کابینه دوم رئیسجمهور روحانی گفته است:
«انتظار ما این است که کابینه بهلحاظ پیگیری گفتمان اصلاحطلبی هماهنگ باشد. به صرف اینکه بگوییم کسانی انتخاب میکنم که حتماً با برنامههای دولت هماهنگ باشند، کافی نیست؛ چرا که کسی که وقتی فردی به این گفتمان باور ندارد و سابقهای در این راستا ندارد، نمیتوان انتظار داشت.
او میافزاید: قطعاً همراهی رییسجمهوری با رهبری بسیار مهم و با ارزش است اما به هر حال این گزینهها باید کارآمد باشند و مردم و جریان اصلاحات نیز این افراد را بپذیرد.[۱]
*چهرههای جریان سیاسی چپ، طی روزهای گذشته از انتخابات ریاستجمهوری تاکنون، صراحتاً از کابینه دوم آقای روحانی سهمخواهی کردند.
اما در مقابل، سهمخواهی خود که نوعاً با حمله به برخی وزرای فعلی و کنایههای عجیب و غریب به رئیسجمهور روحانی همراه بود را تکذیب کرده و نام رفتارهای خود را «مشاوره» و «پاسداری از آرای مردم» گذاشتند!
تأکید بر تغییر ۵۰ و حتی ۷۰ درصدی کابینه، مجاهد شنبه نامیدن حسامالدین آشنا، وجهالمصالحه نامیدن وزیر کشور و چند مقوله دیگر نیز از جمله رفتارهای اصلاحطلبان طی روزهای اخیر بوده است.[۲]
صحبتهای میرزایی اما به مثابه ریختن آب پاکی روی شبهات و اثبات بیشتر ماجرای سهمخواهی اصلاحطلبان است.
فیالواقع از روز اول هم منظور آنها از تبیین شرایط برای وزرای جدید، نه لزوما همراهی این وزرا با دولت و رئیسجمهور که همراهی آنها با گفتمان اصلاحات بود.
خواستهای که البته به نظر میرسد محقق نشده و روند اجباری طلاق سیاسی میان رئیسجمهور روحانی و اصلاحطلبان را سرعت بیشتری بخشیده است.
***
«برجامیان» و توبههای عجیبشان!
داوود هرمیداس باوند، که در رژیم پهلوی نیز دارای سمت دیپلماتیک بوده است و از هواداران و مبلّغین اصلی برجام، به تازگی طی یادداشتی در روزنامه آرمان امروز نوشته است:
«عصر روز پنجشنبه(گذشته) به فاصله یک روز پس از آنکه طرح تحریمهای آمریکا در مجلس نمایندگان با آرای بسیار بالایی به تصویب رسید سنای آمریکا با ۹۸ رأی موافق و تنها ۲ رأی مخالف طرح تحریمهای ایران را به تصویب رساند. بنابراین از آنجا که ترامپ از همان ابتدا و قبل از ورود به کاخ سفید همواره اعلام کرده که برجام بدترین قرارداد ممکن است و به محض ورود به کاخ سفید آن را پاره خواهد کرد، طرفهای توافق امکان خروج یکجانبه برجام را غیر ممکن دانسته و عواقب لغو آن را به ترامپ هشدار دادند. بر این اساس ترامپ اگرچه در آن زمان به دلیل هشدارها و مخالفت سناتورهای دموکرات برجام را لغو نکرد اما او از موضع خود بهطور کل صرف نظر نکرده بلکه با تصویب تحریمهای جدید به بهانه آزمایش موشک بالستیک و مسائل حقوق بشر همچنان در نابودی تدریجی برجام جدی است. بنابراین تحریمهای جدید مجلس نمایندگان و سنای آمریکا متناقض با روح برجام است و در واقع تحریمهای تازه با منافع جهانی و مسیر برجام تعارض دارد.»
او در یادداشت خود همچنین نوشته است:
ایران میتواند از این فرصت استفاده کرده و مساله عدم پایبندی آمریکا به برجام و تحریمهای جدید را به شورای امنیت ببرد، زیرا اتحادیه اروپا، چین و روسیه خود عضو دائم شورای امنیت هستند قطعا شورای امنیت نیز به نفع ایران در برجام رأی خواهد داد.[۳]
*شاید برای افکار عمومی جالب باشد که هرمیداس باوند طی ۴ سال گذشته سخنانی را درباره برجام گفته است که بعید به نظر میرسد بخواهد این روزها آنها را به یاد بیاورد؛ چه برسد به اینکه بخواهد از آنها دفاع کند.
هرمیداس باوند زمانی به حدی درباره آینده برجام ابراز امیدواری میکرد که اینطور میگفت که نمایندگان درباره برجام موضع میگیرند که «أنا شریک» بگویند![۴]
او زمان دیگری هم درباره وعده لغو تمام تحریمها در پرونده برجام گفته بود: با وجود فضای تعاملی به دست آمده باید گفت که ایران برای برچیده شدن صد در صدی تحریمها باید منتظر زمان! باشد، چرا که تحریمها علل مختلف داشتهاند و به همین دلیل به مسالهای بسیار پیچیده تبدیل شدهاند.[۵]
باوند در پیشابرجام یک اظهار نظر جالب دیگر هم داشت و در جایی گفته بود: «تحریمهای یکجانبه مضاعف ایالاتمتحده که در اختیار رییسجمهور است قابل برداشتهشدن است، مصوباتی از کنگره نیز که برای رییسجمهور آزادی عمل در حفظ یا لغو تحریم باقی گذاشته از همین فرمول تبعیت میکند. با این حال فضای روانی تحریمها مانند «دومینو» عمل میکند و با لغو اولین گروه از تحریمها، فضا به کلی متفاوت خواهد شد!»[۶]
این سخنان سابق آقای باوند را اگر با سخنان امروز او مبنی بر تعارض تحریمهای جدید آمریکا با برجام و یا تلاش رئیسجمهور آمریکا برای نابودی برجام مقایسه کنیم، در نگاه اول میتوان به قضاوت حدوث «واقعبینی» در آقای باوند و سایر برجامیان رسید.
اما یک تحلیل بدبینانه هم وجود دارد و آن اینکه مبلّغین سرآسیمه برجام که در روزگاری نه چندان دور حتی برای تبلیغ آن از کاخ سفید هم پولهای نقد دریافت میکردند و به منتقدان و دلواپسان طعنه و زخم زبان میزدند، ولی امروز به دنبال جدا کردن سفره خود از آن تبلیغها و ترویجها هستند و به نوعی در حال ارسال فرکانس به نهادهای ناظر هستند و اصطلاحا میخواهند بازی «ما نبودیم» به راه بیاندازند!
لازم به توضیح است که به نظر نمیرسد دولت یازدهم در فضای احتمالی شکست برجام راهی به جز اعلام رسمی شکست برجام و اتخاذ راهبردهای مناسب داشته باشد و مقولاتی مثل طرح مسئله در شورای امنیت و تقلای بیشتر برای حفظ شکستهای برجام، صرفا به افتضاحات بیشتر خواهد انجامید.
***
اعتراض اصلاحات به نمایش اصلاحات
روزنامه اصلاحطلب آفتاب یزد، در شماره شنبه گذشته خود طی گزارشی به روند قرار گرفتن نمایشی نام «الهه کولایی» در فهرست نامزدان اصلاحطلبان شهرداری تهران اعتراض کرده است.
در بخشی از گزارش آفتاب یزد که با عنوان «تصمیم نمایشی شورای شهر در قبال شهردار شدن یک زن؛ مورد عجیب الهه کولایی» منتشر شده میخوانیم:
«بدون شک اگر مشخص شود که نمایندگان شورای شهر با رفتاری عوام فریبانه و تنها برای کاهش فشارهای اجتماعی نام الهه کولایی را در لیست گزینههای نهایی شورا قرار داده اند، بیهیچ اغماضی باید مورد مواخذه قرار گیرند؛ امروز اگر بتوانند با دستمایه قرار دادن شعارگونه مسئله توجه به حقوق نیمی از افراد جامعه امور خود را پیش ببرند، فردا روز میتوانند حقوق تمام ملت را زیر پا بگذارند و این خشت تا ثریا کج خواهد رفت بی آن که مهار شود. شعار به عقب بر نمیگردیم مورد نظر مردم را، زنان و مردان دوشادوش یکدیگر سر دادند و حالا نمیتوان از نو در مورد نیمی از رای دهندگان روندی قهقرایی طی کرد. قهقرا در لغت یعنی سر به سمت جلو باشد و حرکت به عقب انجام گیرد. فروگذاری از احقاق حقوق زنان، واژهای مناسب تر از حرکت قهقرایی ندارد. حالا الهه کولایی نشان داده که به درستی متوجه این مسئله مهم شده و با شجاعت تمام و پرهیز از محافظه کاری که برخی آقایان آن را لازمه بقای سیاسی خود میدانند، در نشستی خبری حقایق مربوط به ملت را بیان کرده است.»[۷]
*در اشاره به مطلب روزنامه آفتاب یزد گفتنیست که الهه کولایی به تازگی نشستی خبری را برگزار کرد و در آن گفتاری انتقادآمیز نسبت به روند انتخاب شهردار توسط اصلاحطلبان منتخب شورای شهر بیان کرد.
برخی محافل از ابتدای مشخص شدن پیروزی اصلاحطلبان در شورای شهر، به کرّات به مسئله «انتخاب شهردار زن» توسط چپها اشاره و تأکید کردند که این عرصه، یک محک خوب برای فهم درست یا غلط بودن ادعای چندین ساله اصلاحطلبان درباره بهکارگیری زنان در عرصههای کلان است.
رخدادی که البته اصلاحطلبان بدترین برخورد ممکن را با آن صورت دادند و با قرار دادن نمایشی نام الهه کولایی در فهرست نامزدان شهرداری، یک تراژدی تلخ را در مقابل چشم مردم به تصویر کشیدند.
تراژدی تلخی که میبینیم حتی اعتراض جوانان اصلاحطلب و برخی نحلههای اردوگاه اصلاحات را نیز برانگیخته است.
فیالواقع این روزها و با عنایت به اخباری که درباره کشمکشها پیرامون انتخاب شهردار اصلاحطلب تهران به گوش میرسد، به وضوح هرچهتمامتر میتوان، فهمید که قرار گرفتن نام الهه کولایی در فهرست اشاره شده صرفاً یک شوی تبلیغاتی است و نه او و نه محسن هاشمی هرگز ردای شهرداری تهران را به تن نمیکنند.
این روزها برخی با کنایه میگویند که اصلاحطلبان به مدیریت کلان زنان معتقدند البته برای کابینه روحانی و دولتهای اصولگرا نه بیشتر!
***
1_ http://monitor.shafaqna.com/FA/IR/10061652
2_ mshrgh.ir/754175
3_ http://www.armandaily.ir/fa/news/main/192751
4_ http://www.farsnews.com/13940628001235
5_ http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930726001557
6_ http://www.farsnews.com/printable.php?nn=13930926001198